Lesmethoden en materiaal

De leerstof is te vinden in de op de middelbare school gangbare leermethoden. Sommige methoden zijn beter geschikt voor zelfstudie dan andere methoden. Soms kun je in een openbare bibliotheek deze methoden inkijken en bepalen welke methode je het meest aanspreekt.
Volg je een cursus dan zal de organisator van de cursus meestal de aanschaf van een methode voorschrijven. Hieronder staan een aantal suggesties voor lesmethoden. Deze methoden worden ook gebruikt op middelbare scholen en bij organsisaties die cursussen aanbieden ter voorbereiding op voortentamens. In principe geldt dat elke methode die op de middelbare scholen gebruikt wordt de leerstof dekt. Het gaat dan om de leerstof van de bovenbouw van het vwo, dat zijn dus de klassen 4, 5 en 6. Let er verder op dat deze methoden meestal ook in een havo-versie verkrijgbaar zijn; verwar ze daar dus niet mee.

De CCVX is geen specialist op het gebied van alle verkrijgbare methoden. We kunnen dus geen gedetailleerde vragen beantwoorden of van bijvoorbeeld leerboek X de zoveelste druk nog steeds kan worden gebruikt. Ook kunnen we je niet vertellen welke hoofdstukken wel of niet precies bestudeerd moeten worden. Let er zelf op dat de boeken de huidige eindexamenstof (vanaf mei 2017 dekt.

Het lesmateriaal kan via de boekhandel worden aangeschaft. Soms is het ook tweedehands verkrijgbaar. De site bol.com biedt de mogelijkheid te kiezen tussen nieuwe en tweedehands boeken. Andere online aanbieders naast de gewone boekhandel zijn bijvoorbeeld VanDijk.nl, StudieBoeken.nl en studystore.nl
Een andere mogelijkheid is huren; bij de boekenservice van Wismon (www.wismon.nl/boekenservice) kun je de boeken voor alle bčtavakken tweedehands kopen of huren.

Biologie
De methode 10voorbiologie (www.10voorbiologie.nl) heeft een online methode, je kunt het cursusmateriaal ook door hen laten uitprinten.
De serie "Biologie voor jou" wordt veel gebruikt op het vwo en bestaat uit drie delen (handboeken) 4vwo, 5vwo en 6vwo.

Natuurkunde
De methode "Systematische Natuurkunde" bestaat o.a. uit een viertal kernboeken en een drietal werkboeken.

Scheikunde
De serie "Chemie overal" bestaat uit drie leerboeken en drie uitwerkingsboeken.

WiskundeA
De serie "Getal en Ruimte vwo A" (elfde of twaalfde editie). Zie gedetailleerder de leerstof CCVW voortentamen wiskunde A.

WiskundeB
De serie "Getal en Ruimte vwo B" (elfde of twaalfde editie). Zie gedetailleerder de leerstof CCVW voortentamen wiskunde B.

BINAS-boekje
Voor de vakken biologie, scheikunde en natuurkunde heb je ook een BINAS-boekje (5e druk of later) nodig.

Rekenmachine
Voor alle vakken heb je een rekenmachine nodig met logaritmische en goniometrische functies. Een grafische rekenmachine is niet toegestaan.

En verder....
De serie "Samengevat" biedt voor elk vak een beknopte samenvatting van de leerstof met voorbeelden. Het zijn goedkope boekjes, heel nuttig als samenvatting, maar het is geen vervanging voor de bovengenoemde methoden.
De reeks "examenbundel" biedt voor elk vak rencente vwo-eindexamens. Bijna al deze eindexamen's zijn ook op het internet te vinden.

Leerstof
De enige geldige leerstofomschrijving van de CCVX-leerstof vind je op deze site. De leerstof van de voortentamens van CCVX sluit nauw aan bij de leerstof van de vakken op de middelbare school en is door de minister bij de "vernieuwde" tweede fase (examens vanaf mei 2016) minder precies en gedetailleerd beschreven dan bij de "oude" tweede fase (dus 2015 en vroeger). Een redelijk betrouwbare (maar niet juridisch-waterdichte) opsomming vind je in de serie "Samengevat".